Concert d'orgue Olivier Penin

Datum: Zaterdag 24 november 2018
Aanvangstijd: 19:30

Concert d'orgue Olivier Penin

10,00
in winkelwagen

‘ Mon orgue c’est un orchestre ’


César Franck
  1822 – 1890

Trois Pièces pour Grand Orgue (1878)

Voor een concert tijdens de Wereldtentoonstelling te Parijs in La Salles des Fêtes van het Palais du Trocadéro

 - Fantaisie en a major
- Cantabile
- Pièce Héroïque

 

Guy Ropartz  1864-1955

Uit Six Pièces: Prélude funèbre

 

Gabriel Pierné  1863 – 1937

Uit Trois Pièces opus 29: Prélude

 

Claude Debussy  1862-1918
- Arabesque
   - Clair de lune

 

Charles Tournemire  1870-1939

Improvisation sur ‘Victimae paschali laudes’
transcription par Maurice Duruflé

 

 

Biografie 

Olivier Penin (1981) begon piano te spelen toen hij vijf jaar oud was en ging op zijn zesde het Maîtrise (koor) van Caen in. Nadat hij zijn opleiding had afgerond werd hij in 2004 aangesteld als organist/dirigent en cotitularis in de Parijse Basilique Sainte Clotilde.

Na het overlijden van Jaques Taddei in 2012 werd hij de organist titulaire en daarmee de zevende in rij van César Franck. In deze hoedanigheid schrijft en arrangeert hij werken, creëerde hij een nieuwe traditie van maandelijkse orgelrecitals op zaterdag en een jaarlijkse masterclass rond de meesters van Sainte Clotilde en hun inspiratiebronnen, waaraan studenten van over de hele wereld deelnemen.

In 2013 werd zijn CD ‘Hommage aan de meesters van Sainte Clotilde’ uitgebracht. De pers prees zijn technische kwaliteiten, sprekend over “champagne bubbels”, “poëzie”, “pure Franse geest” en ook zijn “natuurlijke rubato” en zijn ‘expert’ spel en ‘transparantie’. De CD kreeg hiervoor vier sterren.

In maart 2016 is een nieuwe CD uitgebracht. Het is een “eerbetoon aan Franck”, met de drie koralen voor orgel, motetten voor koor en orgel (met het vocale ensemble “Basilica”) en twee creaties van Stéphane Delplace.

Olivier is dirigent/organist van diverse koren (O’Trente, het vocale ensemble Aedes en het vocale ensemble Basilica, een jong en professioneel koor dat hij samen met Marc Korovitch maakte om muziek voor het koor uit te voeren en orgel). Hij is ook actief als solist met verschillende orkesten die verschillende werken uitvoeren (concerten van Händel, Saint-Saëns Symfonie). Hij is een regelmatige gast van festivals in verschillende landen van Europa (Frankrijk, Nederland, Duitsland, Slovenië, Kroatië en België) en daarbuiten (De Verenigde Staten, Mexico en Japan).